perjantai 18. heinäkuuta 2008

Eväitä radiosta ja asemalta

Radio Dein Raamattu kannesta kanteen –iltaluentojen jälkeen jään satunnaisesti taajuudelle. Jatkojani on harventanut Juhani Happosen lukuhetken aikaistuminen klo 20.55:n tienoille. Eilen pysyin kanavalla vielä Sanansaattajat ry:n vaiettua. Radio Dein ilta eteni Yläkerta –puhe- ja opetustuokion parissa.

Yläkerta-ohjelmassa kuultiin 17.7.-08 itselleni joko tuore tai unohtunut näkökulma siihen, kuinka Jeesus määrätietoisesti vieroitti opetuslapsensa fyysisestä olemuksestaan. Emmauksen tien hetket osoittivat Jeesuksen tarkoituksen. Jeesus olisi määrännyt ennalta ja sallinut, että vasta leivän siunaaminen avaisi opetuslasten silmät näkemään ja tunnistamaan Hänet.

Jeesus ei jättänyt fyysistä läsnäoloaan meillekään uskomme vahvistukseksi. Raamattu kuitenkin vakuuttaa, että Jeesuksen läsnäolo toteutuu yhäkin Pyhän Hengen kautta. Lisäksi meille on lahjoitettu Jumalan Sana, kaste ja ehtoollinen Jeesuksen kohtaamista varten.

Hengelliset kysymykset, lähimmäisyys, itseensä tutustuminen sekä luomakunnan viljely ja varjelu vaativat toisinaan rautalankaa. Joskus alumiinifoliokin on hyödyksi. Leivän sisällä tarjottava kebabateria palauttaa minun mieleeni usein ajatuksen Jeesuksesta elämän leipänä. Perusruuan sisälle ovat kätketyt kaikki elämämme alueet. Ilman leipää eivät lisäkkeet maistuisi oikein miltään.

Kebabravintolat rikastuttavat Suomessa ruokakulttuuria yllättävilläkin paikkakunnilla. Mieleeni on jäänyt päijäthämäläisen Padasjoen keskustaajamassa nautittu kebab, jota ei tosin tarjoiltu leivän kera. Harvinaisuutena annos sisälsi kermaista pippurikastiketta, jollaista tavallisesti tuodaan pihviannosten kanssa.

Kebabravintolat ovat vyöryneet monien kuntien keskustaajamiin. Huoltamoiden liikenneasemat valloittavat jälkijunassa keskustaajamiin johtavia maantieliittymiä. Padasjoella myös linja-autojen pikavuoroille Lahteen ja Helsinkiin tai Jyväskylään on noustava ABC-liikenneasemalta, joka sijaitsee pari kilometriä keskustaajamasta länteen. Padasjoen monitoiminen linja-autoasema jäi alkukesällä pikavuoroilta sivuun. Rakennus kattaa perinteisen kahvilan ohella kirjaston ja jopa uimahallin.

Odotan innokkuuden lisäystä joukkoliikenteeseen perustuvia palvelukokonaisuuksia kohtaan. Talvellahan Parikkalan kunta osti tyhjilleen jääneen rautatieaseman, jolta lipunmyynti ja matkustajien odotustilat olivat jo suljetut. Rakennuksen käyttöä pyritään edistämään kunnan aloittein. Rautatieasemien yhteyteen tulisi Suomen kunnissa sijoittaa palveluita, jotka eivät huoltamoiden liikenneasemille sovi. Rautateihin joukkoviestintänä liittyisivät kirjasto, posti, nettikahvila, taidenäyttely ja museo. Kebabravintoloiden liitto joukkoliikenteen keskusten kanssa tuntuisi myös luontevalta. Parikkalassakin yöbussi Joensuusta Helsinkiin poikkeaa vielä klo 0.45 ja palatessaan klo 6.10.

Ei kommentteja: