sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Ohjelmavirtaa kentältä

Radio Dein vuorokauden, viikonlopun tai viikon ohjelmavirta suoraan lähetyskentältä juonnettuna lukeutuu hankkeisiin, jotka niveltyisivät osaksi kanavan tarkoitusta. Lähetysuutisia kuullaan radiossa runsaasti sähkeinä ja raportteina Yle Radio 1:n ”Horisontissa” ja Radio Dein taajuuksilla. Toisaalta radiotyöllä kerrotaan sanomaa Jeesuksesta eräänä lähetystyön muotona. Kuitenkin lähetyskentillä koetaan juhlia, merkittäviä ajanjaksoja ja arjen ihmeitä, joista radion vieläkin läsnäolevampi tuotanto kertoisi raportteja antoisammin.

Radio tarjoaa tietoa, viihdykettä ja läsnäoloa. Lähetyksen tuotannon sijainti välittää osaltaan läsnäoloa. Radio Suomen Olympiaradiota tuotetaan pian Pekingistä. Isäntäkaupungin mediakeskuksesta kuullaan urheiluselostusten ja taustatietojen ohella kanavajuontajia, musiikkia sekä sää- ja liikennetiedotteita Suomeen. Tiedon kertomisen ohella korostuu radion läsnäolo juhlassa, jolla on vivahteikas kulttuurillinen, poliittinen ja kansanterveydellinen painoarvo. Läsnäolo kanavajuontajien kera ilmaisee arvonantoa suomalaisten urheilijoiden ja taustavoimien työlle. Tunnetasolla Olympiaradio merkitsee kunnianosoitusta kaikelle ulkosuomalaiselle uurastukselle.

Olympiaradio herättää pohtimaan radion kehittämistä laajemmin. Ulkomaille sijoittuu usein tilanteita ja tapahtumia, joista radion tulisi kertoa sekä uutisoinnin että korostuneen läsnäolon avulla. Olympiaradion poliittisempi muunnelma välittäisi tietoa ja tunnelmia EU-, G8- ja NATO-huippukokouksista. Radio Suomen ohjelmavirran tuottaminen Brysselistä tai Strasbourgista antaisi uutisille lisäarvoa, kun päätetään jotakin Suomelle tärkeää. EU-uutisoinnin kiinnostavuus lisääntyisi verrattuna pelkkiin raportteihin.

Ei kommentteja: