tiistai 9. syyskuuta 2008

Idänkauppaa

Linja-autojen yöpikavuorojen yllättävä yhteys linjautuu Helsingistä Lahden, Heinolan, Joutsan ja Kangasniemen kautta Pieksämäelle maanantaista perjantaihin klo 3.00-8.20. Joutsasta pääsee vakiovuorolla Jyväskylään klo 6.25-7.45 ja Kangasniemeltä toisella pikavuorolla Mikkeliin klo 7.50-8.45. Pieksämäen matkakeskuksella jää 26 minuuttia vaihtoaikaa pikajuna 801:n kyytiin Kajaanin ja Oulun kautta Rovaniemelle. Juna saapuu Kuopioon klo 9.43, kun varhaisin suora Helsingin juna saapuu klo 11.01. Vertailukelpoisissa kaupungeissa varhaisin junayhteys saapuu Helsingistä Seinäjoelle klo 8.25, Lappeenrantaan klo 9.21, Jyväskylään klo 9.24, Poriin klo 9.37, Vaasaan klo 10.32, Kokkolaan klo 10.33, Mikkeliin klo 10.54, Savonlinnaan klo 11.27, Joensuuhun klo 11.45 ja Varkauteen klo 12.21.

Tuusulan linja-autoasemalla kiinnitti pari viikkoa sitten huomiotani suuri rahdin määrä, joka lastattiin Keravalle matkaavaan autoon. Toisaalta Keravan ainoat rahtia kuljettavat linja-autot liikennöivät juuri poikittaisessa itä-länsi –suunnassa. Hyrylän ohella Keravalta pääsee bussilla Matkahuollon aikatauluin ainoastaan Sipoon Nikkilään ja Porvooseen.

Linja-auton merkitys idän ja lännen yhdistävänä siltana näyttäisi lähiaikoina korostuvan myös laajemmin. Ruotsin Posti nimittäin ryhtyy kuljettamaan Suomessa paketteja kuluttajille Matkahuollon kanssa. Ruotsin Postin tytäryhtiön Posten Logistikin ja Matkahuollon tuoreen sopimuksen mukaan Matkahuolto jakelee jatkossa Posten Logistikin MyPack-paketit yksityishenkilöille Suomessa. Jakeluverkko koostuu koko Suomen kattavasti Tradekan 760:sta kaupasta ja Matkahuollon 440:sta toimipaikasta. Pakettijakelun uskotaan tuovan myös lähikaupoille kilpailukyvyn kasvua ja lisää asiakasvirtaa. Posten Logistikin jakeluverkosto ulottuu Ruotsin lisäksi Norjaan ja Tanskaan, ja yhtiöllä on toimintaa muun muassa Saksassa ja Alankomaissa.

Posten Logistik Finland pitää Suomen pääkonttoria Vantaalla ja toimipaikkaa Lahdessa. Turussa yhtiö toimii tällä hetkellä kolmessa eri osoitteessa. Turun Sanomien verkkolehden (9.9.-08) mukaan Posten Logistikille on varattu Turun sataman alueelta seitsemän hehtaarin maa-alue, johon on suunnitteilla 27 000 neliön logistiikkakeskus. Ruotsin Postilla on niin sanottu suunnitteluvaraus varastoa varten voimassa tämän vuoden. Hanketta on viety vähin äänin eteenpäin, eikä yrityksen nimeä ei ole mainittu listoilla. Keskukselle on myös varattu 11 000 neliön laajennusmahdollisuus, ja koko rakennus tulee sijaitsemaan Uudenkaupungin radan varrella. Toistaiseksi alueen suurin hanke on Schenker Cargon viereinen logistiikkakeskus 22 000 neliön laajuudellaan. Myös Schenker laajentaa logistiikkakeskustaan, jolloin uutta tilaa syntyy 10 000 neliötä.

Ei kommentteja: