keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Maija Poppanen ja psykiatrin arvio

Yle Radio 1:ssä kuultiin uudenvuodenaattona Kuka on kukin kirjallisuudessa -sarjan jakso, jossa psykiatri Jari Sinkkonen arvioi Maija Poppasen kirja- ja elokuvahahmoa. Sinkkosen mukaan Poppanen edustaa nykyisissä tosi-tv –ohjelmissa esitettäviä tilanteita, joissa vanhempien auktoriteetti suhteessa lapsiin on hukassa. Perheen ulkopuolelta tuodaan yhteisöön hahmo, joka takoo järkeä kaikkiin osapuoliin palauttaen järjestyksen.

Maija Poppasen tarina kirjoissa alkaa tilanteella, jossa Kirsikkatie 17:ssa asuvat herra ja rouva Pankki tahtovat lapsilleen edullisesti parhaan mahdollisen hoitajan. Poppanen saapuu työhaastatteluun itätuulella ja poistuu länsituulella. Hänen hahmoonsa kuuluvat muun ohella nappikengät, papukaijan muotoinen sateenvarjo sekä lapsen läpi näkevä tiukka katse. Kirsikkatiellä Poppanen saa lapsia tarkasteltuaan heistä vaikutelman, joka johtaa työsopimuksen syntyyn. ”Minä otan paikan” ja ”minä tulen” -lauseet ovat tilanteessa Poppasen tahdonilmaisuja. Lauseet kertovat naisen poikkeuksellisesta oma-aloitteisuudesta laman jälkeisellä 1930-luvulla, jonne kirjan tapahtumat sijoittuvat. Psykiatri Sinkkosen mukaan jo työhaastattelu kuvaa Poppasen hahmona, joka selkeästi poikkeaa valtavirrasta.

Sinkkonen näkee Maija Poppasen hahmon kaksijakoisena. Lähtökohdaltaan rooli oli -30-luvulla tyypillinen varsinkin paremmissa perheissä, joissa lastenhoitajilla oli laaja tehtäväkenttä. Poppasen yhtenä hallitsevana piirteenä korostuu haltijattaren rooli kiehtovien salaisuuksien maailmassa. Toisaalta hän näyttäytyy tiukkana lastenhoitajana. Roolien ristiriita välittyy, kun lasten omat havainnot kohtaavat salaisuuksien maailman. Poppanen määrätietoisesti kiistää mitään erikoista tapahtuneen, kun lapset ovat huomanneet jotakin hämmentävää. Myöhemmin jokin todiste puoltaa lasten havaintoja.

Sinkkonen tulkitsee Poppasen hahmon esiintyvän tiukasti auktoriteetin suojassa. Lastenhoitaja ei osallistu alaistensa keskusteluihin. Lasten havaintojen mitätöinnin Sinkkonen väittää olevan pahinta, mitä lapselle voi tehdä. Kasvatustehtävissä tulee olla rehellinen ja luotettava. Poppanen näyttäytyy osin jumalhahmona suhteessa eläimiin. Häntä tervehditään ja hänet tunnetaan mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Kirjojen kasvatustilanteissa tilanteet jätetään hieman sadistisin sävyin aikuisten salaisuuksiksi, joiden kätkemiseen lapset joutuvat tyytymään. Maija Poppasen hahmosta kertovissa elokuvissa tiukan lastenhoitajan rooli korostuu lievemmin ja haltijattaren rooli painottuu. Päähenkilön karski, kova ja kylmä puoli on karsittu pois. Kirjailijan alkuperäisessä ideassa luonteen jyrkkä ristiriitaisuus on ollut teoksen ydin.

tiistai 30. joulukuuta 2008

Kesää kohti

Iskelmän vuosiäänestys on valmiina avautumaan suoran kansanvallan äänitorveksi välittömästi, kun vuosi 2009 alkaa. Gospelmusiikin alkusoinnut uudelle vuodelle kuullaan Tampereen Pirkkahallin ja Turun Mikaelinkirkon ohella Helsingin Club Libertessä, jonne sijoittuu kolmen trubaduurin yhteiskonsertti uudenvuodenpäivänä. Yksi esiintyjistä on Joose Keskitalo, jonka musiikki tunnetaan sinnikkäästä soutamisesta valtavirtaa vastaan. Säveltaiteen moniottelijan keikkapaikkana Liberte toiminee erityisen hyvin. Rakennuksen yleisessä tunnelmassa on paljon samaa kuin Savonlinnan legendaarisessa Olavinkatu 66:n puutalossa, joka tunnetaan taiteilijan luovan työn aiempana tukikohtana. Liberten keikka uutenavuotena suuntaa ajatuksia kohti valoisampia vuodenaikoja ja suven oopperajuhlia, joiden oheisohjelmaksi sopisi tunnelmallinen gospelkonsertti järjestettynä Olavinkatu 66:n pihalla.

Arvioitaessa vuodenvaihdetta urheilun alalla kohdistuvat ajatukset osittain viime kesään ja tulevaan kevääseen. Elo- ja syyskuussa Pekingistä välittyi unohtumattomia mitalitaisteluita ja tunnelmakuvauksia Suomen varhaisiin aamun tuokioihin. Alkaneena talvena näyttäisi maajoukkueemme menestys hiihtolajeissa saavuttaneen toiveikkuutta herättävän tason. Jääkiekon SM-liigassa erityisesti Jyväskylän selkeä sarjajohto enteilee värikkäitä pudotuspelejä ja loppuotteluita aurinkoisten keväthankien kuukausiin.

maanantai 29. joulukuuta 2008

Kohti uuttavuotta

Joulun jälkeiseen radion musiikkikattaukseen sopisi kuuntelijoiden äänestämä kaikkien aikojen diskohittien lista, joka kuultaisiin taajuuksilla uudenvuoden aattona. Jonakin viime vuosien vappuaattona joko Voice tai Kiss FM järjesti tällaisen. Listalta jäi erityisesti mieleeni Basic Element -yhtyeen Shame-kappaleen korkea sijoitus. Kyseessä on -90-luvun puolivälin hitti, joka ilmestyttyään viihtyi radiosoitossa ehkä hieman keskivertohittejä kauemmin. Kuitenkin kappale käytännössä poistui radiosoitosta tämän jälkeen, mutta biisi on ilmeisesti pysynyt kuuntelijoiden mielissä joko ravintoloiden tiskijukkien avulla tai muilla tavoin.

torstai 25. joulukuuta 2008

Keskitalven juhlaa

Valkea joulu ilahduttaa Kymijoen vesistön ja Salpausselän järvimaisemissa. Talviaurinkoakin on tänään aamupäivällä havaittu etelä-Suomessa.

Päijät-Hämeen molemmin puolin on valmistauduttu keskitalven juhlan ohella historiallisiin kuntaliitoksiin, jotka toteutuvat vuodenvaihteessa. Hämeenlinnan ja Kouvolan laajentumisissa on kiinnittänyt huomiotani Kouvolan uusi vaakuna, jossa Kymenlaakson perinteisistä mustan ja harmaan väreistä otetaan aimo askel kohti Mikkelin ja Kuopion vaakunoiden keltamustaa tyyliä.

Kouvolan suuntaan kohdistuvat lähipäivinä lisäksi rautatieharrastajien ja matkailuväen katseet, kun venäläiset joulunviettäjät saapuvat Suomeen useilla tilausjunilla. Osa vuoroista ajetaan Lappiin ja siellä ensi kertaa myös Torniojoen laaksoon. Etelä- ja keski-Suomessa kohdistuu matkailualan toiveikkaita odotuksia erityisesti niihin matkustajiin, jotka jäävät juhlapyhien viettoon väliasemille.

keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Kouvolan vaakuna

Vuodenvaihteessa laajentuva Kouvola on saanut uuden vaakunan. Kouvolan valtuusto valitsi maanantaina tunnuksen kolmesta ehdokkaasta. Voiton vei musta- ja hopeataustainen työ, jonka kuva-aihe on kultainen ja liljapäinen kuusipuolainen sideruusuke. Ruusuke kuvaa kuuden kunnan liittoa. Puolien päissä olevat liljat viittaavat Kymenlaakson nimikkokukkaan eli keltakurjenmiekkaan. Musta ja hopea edustavat Kymenlaakson perinteisiä värejä. Valitun vaakunan aaltokoroinen tyviö viittaa Kymijoen kaupunkiin.

Maanantaina Kouvolan valtuuston ratkaisevassa äänestyksessä tunnus voitti vastaehdokkaansa niukasti 37-36, kun tyhjiä ääniä annettiin kaksi. Äänestyksissä puoluerajat menivät rikki joka puolella. Makukysymyksestä ei ollut tehty tiukkoja ryhmäpäätöksiä. Kouvolan Sanomien verkkosivut ovat uutisoineet vaakunan valinnasta alkaneen viikon maanantaina ja tiistaina.

Lähialueen aluekeskuksista Kotkan, Savonlinnan ja Jyväskylän vaakunoita hallitsevat siniset ja vaaleat sävyt. Uuden Kouvolan vaakuna liittyy väreiltään Mikkelin ja Kuopion tunnusten keltamustaan joukkoon. Kuusipuolainen ruusuke muistuttaa kuviona Lahden vaakunan seitsenpuolaista junan vaunun pyörää. Lahden vaakunan väreihin kuuluvat mustan ja hopean lisäksi punainen.

Sekä värit että aihe yhdistävät Lahden vaakunan Kouvolan väistyvään vaakunaan. Siinä vinoristikuvio ja punaiset avaimet kertovat Kouvolan asemasta rautatieliikenteen risteyspaikkana sekä rautatieläisten ja liikemiesten kotipaikkana.

maanantai 1. joulukuuta 2008

Prosenttiperiaate

Riihimäellä ilmestyvä Aamuposti-lehti kertoi sunnuntaina vallanvaihdosta Suomen Kuvanveistäjien liitossa. Yhteisön uudistuneen johdon tavoitteena on vakiinnuttaa prosenttiperiaate kaikkeen uudisrakentamiseen mukaanluettuna maanrakennus. Periaatteen mukaan kaikessa uudisrakentamisessa osoitetaan tietty prosenttiosuus kokonaisbudjetista taiteeseen, joka sijoitetaan rakennettavaan kohteeseen. Ajatus ei ole uusi, mutta Kuvanveistäjien liitossa tavoite on tuore. Yhteisö aikoo myös kehittää yritysten taidehankintaa ja -lainausta.

Taiteellisen äänen alalla Toivontuottajien Jouluradion matka on päässyt vauhtiin hämärässä vuodenajassa. Muutaman viikon aiemmin ehti verkossa aalloille Radio Novan jouluradio. Novan juhlatuotteeseen verrattuna Toivontuottajien tarjonta vaikuttaa syvällisemmin kansainväliseltä ja kokeilevammalta suhteessa kotimaisiin esiintyjiin. Esitysten ulkomaisuusaste näyttäisi olevan Toivontuottajilla korkeampi.