tiistai 10. maaliskuuta 2009

Omenalämäri

McDonaldsin ja Carrolsin kevätrullamainen omenapiirakka poistui Suomen markkinoilta jokunen vuosi sitten. Tilalle tuotiin kulttuurimme perinteisiä kahvileipiä kohtalaisen vähin äänin. Vastustavaa kansanliikettä ei tietääkseni perustettu. Kilpailevan piirakan menetti ainakin asikkalalaisen leipomon omenalämäri-niminen tuote, jonka rakenne, koko, pyöreän littana muoto ja taikinan suolainen häivähdys noudattelevat perinteisen lihapiirakan tyyliä. Täytteenä on omenaa kastikkeena ja kuutioina.

Omenapiirakan vaitelias leikkaaminen McDonaldsin ja Carrolsin valikoimasta on käänteinen ilmiö verrattuna tarjonnan muutoksiin vaikkapa jääkiekon kotoisessa liigassa. Tällä hetkellä kärkijoukkueet viettävät taukoa vielä muutaman päivän, minkä ansiosta laaja tiedotusvälineiden ja urheiluväen huomio kohdistuu häntäpään taisteluun. Meneillään on kamppailu liigassa säilymisestä ja pudotuspelipaikoista.

Kansamme siviilielämän pikaruualla ja omenalla on ainakin yksi merkittävä yhteys siihen liikuntakouluun, jolle läski on nykyisin pahin turvallisuusuhka. Tarinat kertovat maamme armeijan harjoitusleiristä, jossa evästarjonta ei täysin noudatellut ravintoympyrää. Ruokavarastossa oli jäljellä ainoastaan omenatäytteisiä hillomunkkeja ja makkaraa. Syntyi pirkanmaalaisten yhä tuntema pikaruoka, jossa hotdogin leipänä todellakin tarjotaan makea ja sokeripinnoitettu hillomunkki.

Ei kommentteja: