tiistai 25. elokuuta 2009

Berliinin antimia

Yleisurheilun mm-kisat tarjosivat viihdyttävää jamaikalaisten pikajuoksua. Pidemmillä matkoilla nähtiin osittainen vallankumous Kenian ja Etiopian välillä. Naisten 10 kilometrin mestaruus siirtyi Etiopialta 10 vuoden jälkeen Kenialle, jonka edellisestä voitosta on 12 vuotta. Berliinissä voitto ratkaistiin vasta loppusuoran huikeassa näytelmässä.

Heittolajeissa kilpailujen kiinnostavuutta lisäsi tulostason korkeus, ja riemastuttavana välittyi Saksan mitalien virittämä yleisön hurmio. Tunnelma loi uskoa yleisurheilun, eurooppalaisten urheilujuhlien ja maanosamme arkiliikunnan tulevaisuuteen. Saksa tunnetaan vihreän liikkeen ja ympäristöaatteen edelläkävijänä. Ympäristölle sopii kumppaniksi liikunta, jonka uudet läpimurrot ottaisin ilomielin vastaan Saksasta.

Kisoja tiedostusvälineistä seuranneena en osaa suhtautua pettymyksellä suomalaisten suorituksiin. Muiden maiden edustajat tarjosivat elämyksiä, jotka jättivät tämän puutteen varjoon.

Radiossa ja tv:ssä soinut kisatunnus sisälsi äänimaisemassaan Pekingin tunnuksen piirteitä yllättävän paljon. Sävelaihetta ei Berliinin tunnukessa kuultu, jolloin kyseessä oli sävelmän sijasta äänimaisema. Tässä tuotannollisessa ratkaisussa en näe mitään huonoa. Sävelaiheen puuttumisen korvasi A-han esittämä kisabiisi, joka soi urheilulähetysten yhteydessä Ylenkin tv-kanavilla.

perjantai 21. elokuuta 2009

Mukkulan ostoskeskus

Lahden Mukkulan kaupunginosassa varttuneena on ollut kiinnostavaa seurata kolmen ruokakaupan rinnakkaiseloa alueen ostoskeskuksella. Myymälöiden nykyiseen kehittämiseen vaikuttaa keväällä noin kahden kilometrin päähän avattu Prisma. Merkittävä muutos on myös Mukkulan K-marketin kauppiaan vaihtuminen, josta ESS:n verkkosivut ovat uutisoineet tänään (21.8.-09).

Mukkulan ostoskeskuksen itäpäädyn S-market hyödynsi jo T-/Spar-marketin aikoina suuruuden, virallisuuden ja laajan peruspalvelun vaikutelmaa. Liikkeen laajennus tontillaan 90-luvun alussa merkitsi irtiottoa ostoskeskuksen suorakulmaisesta linjasta. Suuruuden mielikuvaa lisäsi ennen laajennusta se, että noin kilometrin säteellä toimi kolme muuta T-lähikauppaa.

Viereinen Valintatalo on aina houkutellut kaupunkilaisten perustuotteiden hintatasollaan. Myymälällä on yllättäjän ja haastajan asema verrattuna kahteen naapurikauppaansa.

Ostoskeskuksessa K-marketin vetovoima perustuu merkittävällä tavalla mielikuviin, joissa korostuvat kotimainen yrittäjyys ja virastotunnelman vastakohdat. Lähikaupan tuoksu on voimakkain verrattuna naapureihin, mitä korostaa myymälässä paistettujen leipätuotteiden keskeinen sijoittelu. Valintatalon tavoin K-market ei missään vaiheessa ole laajentunut ostoskeskuksen suorakulmasta.

Mukkulan K-marketin kauppias on siis vaihtumassa. ESS:n uutisen mukaan yrittäjäksi saapuu Vantaan Mikkolan K-marketin johtohenkilö. Samaan Vantaan myymälään siirtyy puolestaan Mukkulan väistyvä kauppias.

tiistai 18. elokuuta 2009

Classic Radio

Päivän uutiset ovat kertoneet Suomen Classic Radion lakkauttavan ula-lähetyksensä lähiviikkoina. Ohjelmatarjontaa aiotaan jatkaa nettiradiona. Klassisen musiikin tarjonta Suomen ula-taajuuksilla vähenee tällöin reilusti yli 50 prosentilla nykyisestä.

Vapautuvat ula-taajuudet toivottavasti säilyvät klassisen musiikin käytössä. Kaikki muut ratkaisut kumoavat jättiannoksen vaihtoehdottomuutta suomalaiseen radion tarjontaan. Olen sitä mieltä, että liikenne- ja viestintäministeriön tulee turvata monipuolisuuden säilyminen.

Classic Radion ula-vaiheen lopulla minua häiritsi se, että taajudella soi usein kevyttä musiikkia. Kiinnostavampaa olisi kuulla juontajina entisiä tai nykyisiä pop-muusikoita. He tuottaisivat radio-ohjelmaa sillä asenteella, että tahtovat yhdessä kuuntelijoiden kanssa tutustua klassiseen musiikkiin.

Klassisen musiikin esittäminen Suomen ula-taajuuksilla on jäämässä käytännössä yksin Yle Radio 1:n vastuulle. Netissä palvelee lisäksi Ylen Klassinen kilpaillen Classic Radion ja vastaavien ulkomaisten ohjelmavirtojen kanssa. Kulttuurillisesti kestämätön olisi tilanne, jossa klassisen musiikin radiosoitto ula-taajuuksilla jäisi pysyvästi Yleisradion varaan. Classic Radion vakiintunut asema maassamme on osoittanut, että lajityypin mainosradio tulee Suomessa toimeen.

lauantai 15. elokuuta 2009

Kohti Berliiniä

Kotimaisen omenan vyöryä kauppatorien kauniiseen syystunnelmaan saadaan Suomessa vielä odottaa. Pelkkiin päärynäviikkoihin ei kuitenkaan tarvitse sitä ennen tyytyä. Suomen McDonald's on juuri muokannut tarjontaansa, ja paluun valikoimaan on tehnyt perinteinen ja rapsahtavakuorinen omenapiirakka.

Yleisurheilun mm-kisat saattavat olympialaisten tavoin näkyä pikaruokapaikkojen listoilla. Ehkäpä Suomen McDonal's tuo tilapäiseen valikoimaansa omenapiirakan kirsikkatäytteisen version, joka on tuttu ketjun Saksan toimipaikoista. Hesburgereissa parmesaani-kampanja päättyi viikon puolivälissä. Mahdollisesti maanantaina tulee tarjolle kisa-ateria, johon perinteisesti on liittynyt Suomen lippua korostava graafinen ilme.

Tätä kirjoittaessani televisio hitaana mediana on jo käynnistänyt Berliinin ensimmäisen mm-kisapäivän lähetyksen. Yleisurheilu on leiriytytynyt Ylen tv2:lle ennakoivien kisauutisten ja asiantuntijoiden kommenttien kera. Radio Suomessa soivat maakuntaradiot vielä hetken. Kohta kuullaan klo 11:n sähkeuutiset ja Nuotin vieressä -musiikkituokio. Näiden jälkeen on Berliinin ja yleisurheilun vuoro.

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Rauma ja matkustajajunat

Rautatie yleensä palvelee kaupungin merkittävintä liikennevirtaa. Suomen läntisellä rannikolla Rauman haasteellisuus perustuu siihen, että liikennemäärä jakautuu suhteellisen tasaisesti useaan eri suuntaan. Paikallisjuna Kokemäelle ei yksin poista sitä ongelmaa, että Helsingin ja Rauman välinen ratayhteys kiertää maantieteellisesti verrattuna tiehen Huittisten kautta. Sama ongelma olisi Rauman ja Porin välisessä seutuliikenteessä. Liikenne painottuisi ehkä maantielle junayhteydestä riippumatta.

Merkittävä liikennevirta suuntautuu Raumalta Porin ja Huittisten ohella Turun suuntaan. Esimerkiksi Turun ja Porin lentokentät kilpailevat aidosti Rauman asiakkaista keskenään. Tässä suhteessa on huomattava myös Tampereen lentoaseman kasvu halpalentojen kohteena.

Toteutuessaan paikallisjuna Raumalta Kokemäelle palvelisi lähinnä Rauman ja Tampereen välistä liikennettä. Sähkörata tekee mahdolliseksi taajamajunayksiköiden siirron tälle reitille Helsingin suunnalta, kun VR vähitellen uusii lähiliikenteen kalustoaan. Toimivalta ajatukselta tuntuu Tampereen ja Porin välisten junien liikennöiminen kahdella yksiköllä niin, että Kokemäeltä toinen yksikkö jatkaisi Raumalle. Kuvioon vaikuttaa lisäksi Tampereen länsipuolelle kaavailtu oikorata, joka avaisi uuden yhteyden Satakunnasta Pirkkalan lentoaseman suuntaan.

tiistai 11. elokuuta 2009

A-ha: Foot of the mountain

Wikipedian artikkelissa yhden hitin ihmeestä mainitaan norjalaisyhtye A-ha, jolla on useita kansainvälisiä listahittejä. Maininta tukeutuu Yhdysvaltalaisen VH1-musiikkikanavan listaan vuodelta 2002, johon on koottu 100 suurinta yhden hitin ihmettä. A-ha:n esittämä Take on me (1985) sijoittuu sarjassa kahdeksanneksi. Tämä amerikkalaisten näkemys yllättää, koska The sun always shines on TV -kappalekin nousi samalta albumilta listoille. Brittien saarilla jälkimmäinen menestyi jopa paremmin. Lisäksi Bond-elokuvien ystävien kestosuosikkeihin kuuluu The Living Daylights -sävelmä A-ha:n tuotannosta.

Kuluvaan vuoden 2009 kesään sisältyvät yleisurheilun Berliinin mm-kisat, joiden virallinen musiikkikappale on A-ha:n heiniä. Laulu kantaa Foot of the mountain -nimeä. Kappale sisältyy kesäkuussa julkaistulle ja samannimiselle albumille, jossa yhtye pyrkii palaamaan musiikillisille juurilleen. Niissä punoutuvat yhteen laulun korkeat äänialat, kosketinsoitinten koukuttava sointi sekä kaihoisat sanoitukset ja sävelkulut.

Kisakappale on sävelmänä melko pelkistetty. Kiehtova osa-alue on yleinen sointi, jossa edellämainittuihin juuriin yhdistyy ajanmukaisuuden vaikutelma, valoisasti liikkeelletyöntävä tunnelma ja rohkeuteuteen lämmittelevä ilmapiiri. Sanoitus on kiinnostava hiljaisuuden laulu, jossa voidaan nähdä raamatullinen ajatus talon rakentamisesta kalliolle.

maanantai 10. elokuuta 2009

Muuttoliikettä

Lahden muuttoliikkeen tuore tilasto- ja tietopaketti on viime päivinä julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Huomiota kiinnittää muuttovoiton moninkertaistuminen neljän vuoden jaksolla, jonka keskivaiheille sijoittuu oikoradan avaus. Muuttotappio pääkaupunkiseudulle alkoi kaventua jo Lahti-Järvenpää-moottoritien rakennusvaiheessa. Oikorata näyttäisi vahvistaneen tätä kehitystä Lahden eduksi. Helsingin naapurista Vantaa ja Espoo kuuluivat Lahden muuttovoittokuntiin vuonna 2008.

Oikoradan vaikutusten kannalta on kiinnostavaa havaita Kouvolan, Heinolan ja Orimattilan asema Lahden muuttovoittokuntina. Kouvolasta ei Helsinkiin pääse junalla alle tunnissa, mikä voidaan nähdä kehityksen taustalla. Heinola ja Orimattila ovat perinteikkäitä rautatiekaupunkeja, joilta matkustajajunan yhteys puuttuu. Heinolan paikallisjunista ja Orimattilan Levannon junaseisakkeesta käytävään keskusteluun saadaan tuoreista tilastoista uutta virtaa.