lauantai 24. lokakuuta 2009

Lännen tie

Ruotsissa on kuluneella viikolla kirkolliskokous päättänyt hyväksyä samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen avioliittoon vihkimisen. Uppsalassa kokoontunut kirkolliskokous äänesti 22.10.-09 asiasta äänin 176 – 62. Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen vaatii vielä lain ja kirkon kaavojen muutoksia.

Liberaali oppikäsitys valtaa jalansijaa maassa, jossa kirkot ovat Suomeen verrattuna huomattavasti järeämmän näköisiä. Itselläni on sellainen tuntuma, että meillä Suomessakin liberaalin teologian valta aavistuksen painottuu maamme jykevimpien kirkkojen seduille. Piristäviä poikkeuksia toki ovat esimerkiksi Hengellisten Syventymispäivien ja kansainvälisen seurakunnan messujen sijoittuminen Helsingin kivikirkkoihin.

Suomessa järeän kirkon ja kevyen musiikin liitto on selkeämmin vakiintunut. Kehitystä on edesauttanut etenkin tuomasmessun kotiutuminen pääkaupungissa Agricolan kirkkoon. Tuomasmessuja toki sijoittuu esimerkiksi Lahden Ristinkirkon melko feminiiniseen rakennukseen. Tällöin tuomasmessun musiikki lähtee avautumaan jykevin osa-alue edellä eli päinvastoin kuin Agricolan kirkossa. Lahden Ristinkirkon ilmapiiriin kuuluukin luontevimmin syväsointinen urku- ja konserttimusiikki, jolloin muodostuu kiinnostava vastakohtaisuus musiikin ja arkkitehtuurin välillä.

Lapin jylhissä maisemissa kirkon herättämä jykevyyden vaikutelma muodostuu moniulotteisemmin kuin Suomen tasaisemmilla alueilla. On oikeastaan suhteellisen vaikeaa määritellä, mistä kirkon jykevyyden vaikutelma koostuu jylhän vaara- ja tunturimaiseman keskellä. Tästä johtuen kannattaisi näillä seuduilla palkata kirkkoherraksi J. Äreä.

lauantai 17. lokakuuta 2009

Radio jalkapallon erätauolla

Jalkapallon kotimainen mestaruussarja huipentui Radio Suomen ohjelmakartan kannalta poikkeukselliseen aikaan. Entisten nuorten sävellahja jäi tästä syystä väliviikolle, ja jalkapallon päätöskierrosta seurattiin kanavalla heti klo 15:n sähkeuutisten jälkeen. Otteluiden lomassa kuultiin Lauantai-Suomi -otsikolla musiikkia.

Entisten nuorten sävellahja oli väliviikolla, mutta retrotunnelmaa ei erätauon musiikista kuitenkaan puuttunut. Noin klo 15.53 radioaalloille singahti UB40:n ja Robert Palmerin esittämä I'll be your baby tonight. Kappale kuulosti sikäli tuoreelta, että reaggae on vain harvoin soinut Entisten nuorten sävellahjassa. Esitys oli yleisestikin vähemmän kuultua UB40:n tuotantoa, ja levytysvuosi on 1990.

Ennen klo 16:n uutisia riitti vielä toiselle musiikkikappaleelle ohjelma-aikaa. Taajuusryhmän valloitti Doobie Brothersin esittämä Long train running vuodelta 1973. Kappaleen latinovaikutteet sopivat edeltäneen reaggaen kanssa yhteen.

Erätauon musiikkina Radio Suomessa kuultiin biisikaksikko, joka erottui tyyliltään jääkiekkokierrosten musiikista. Lauantai-iltapäiviin vakiintuneesta retrotunnelmasta ei otettu etäisyyttä. Välimatkaa kuitenkin otettiin Entisten nuorten sävellahjan musiikkityylin ytimeen.