lauantai 24. lokakuuta 2009

Lännen tie

Ruotsissa on kuluneella viikolla kirkolliskokous päättänyt hyväksyä samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen avioliittoon vihkimisen. Uppsalassa kokoontunut kirkolliskokous äänesti 22.10.-09 asiasta äänin 176 – 62. Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen vaatii vielä lain ja kirkon kaavojen muutoksia.

Liberaali oppikäsitys valtaa jalansijaa maassa, jossa kirkot ovat Suomeen verrattuna huomattavasti järeämmän näköisiä. Itselläni on sellainen tuntuma, että meillä Suomessakin liberaalin teologian valta aavistuksen painottuu maamme jykevimpien kirkkojen seduille. Piristäviä poikkeuksia toki ovat esimerkiksi Hengellisten Syventymispäivien ja kansainvälisen seurakunnan messujen sijoittuminen Helsingin kivikirkkoihin.

Suomessa järeän kirkon ja kevyen musiikin liitto on selkeämmin vakiintunut. Kehitystä on edesauttanut etenkin tuomasmessun kotiutuminen pääkaupungissa Agricolan kirkkoon. Tuomasmessuja toki sijoittuu esimerkiksi Lahden Ristinkirkon melko feminiiniseen rakennukseen. Tällöin tuomasmessun musiikki lähtee avautumaan jykevin osa-alue edellä eli päinvastoin kuin Agricolan kirkossa. Lahden Ristinkirkon ilmapiiriin kuuluukin luontevimmin syväsointinen urku- ja konserttimusiikki, jolloin muodostuu kiinnostava vastakohtaisuus musiikin ja arkkitehtuurin välillä.

Lapin jylhissä maisemissa kirkon herättämä jykevyyden vaikutelma muodostuu moniulotteisemmin kuin Suomen tasaisemmilla alueilla. On oikeastaan suhteellisen vaikeaa määritellä, mistä kirkon jykevyyden vaikutelma koostuu jylhän vaara- ja tunturimaiseman keskellä. Tästä johtuen kannattaisi näillä seuduilla palkata kirkkoherraksi J. Äreä.