keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Virsivalintoja

Itsenäisyyspäivän ekumeenisen tv- ja radiomessun ennakkotiedot ovat jo nähtävillä Yle Radio 1:n verkkosivuilla. Virret ovat tällä kertaa: 462 (Soi kunniaksi Luojan), 584 (Suomalainen rukous), 5 (Te laaksot, notkot, nouskaa) ja 579 (Oi Herra, korkein valtiaamme). Näiden sävellajit ovat virsikirjassa: d-molli, F-duuri, F-duuri ja B-duuri. Melko samoilla soinnuilla liikutaan koko virsinelikossa, koska F-duuri ja d-molli ovat toistensa rinnakkaissävellajeja, ja kun B-duuri kuuluu F-duurin kolmisointuun.

Sävellaji merkitsee paljon muutakin kuin sävelkorkeutta ja teknisiä kysymyksiä. Kullakin sävellajilla on erityislaatuinen sointi, jolla on merkittävä vaikutus musiikkiesityksen luonteeseen. Edellä mainitut d-molli, F-duuri ja B-duuri ovat kaikki pehmeäsointisia ja herkkätunnelmaisia sävellajeja. Näin muodostuu kontrasti, kun säestämässä on Helsingin tuomiokirkon urkujen dynaaminen, syvällinen ja kirkassävyinen sointi. Lisäksi laulamista vahvistaa kuorojen yhteistoiminta, ja ennakkotietojen mukaan sellomusiikkiakin sisältyy messuun.

Virsien tahtilajit ovat 4/4, 4/4, 6/4 ja 3/4, jolloin tasapainoista vaihtelua on tältä osin tarjolla. Neljä virttä ovat sikäli melko uniikkeja, että ainoastaan päätösvirrestä on virsikirjassa toinen sanoitus. Numeroltaan virsi on 369 ja alkaa sanoin "Nyt päivä laskee, pilvi peittää". Tätä ajatuksellista reittiä kaikkiin messun virsiin liittyy voimakkaasti luontoaihe, joka suuntaa ajatuksia Suomemme ohella kohti seuraavana päivänä alkavaa Kööpenhaminan huippukokousta. Päätösvirren kajahtaessa lienee YLE:n satelliittiauto jo vähintään Skånen maisemissa.

maanantai 23. marraskuuta 2009

COP15 - EU valmistautuu

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki MTV3:n Huomenta Suomessa 23.11.-09 klo 6.52:

Haastattelun keskeinen sisältö:

EU-ympäristöministerien kokous on alkamassa. Tässä kokouksessa EU:n tavoite on luoda strateginen asetelma Kööpenhaminaan ja tarkastella yksittäisten aiheiden sijasta kokonaisuuksia. EU:n tavoite on tällä hetkellä, että kaikilta valtioilta saadaan YK:n ilmastokokouksessa riittävän kunnianhimoiset päästötavoitteet.

Poliittinen läpimurto joulukuussa nähdään vielä mahdollisena. Tärkeää on, että Kööpenhaminassa päästään keskeisistä asioista numerotavoitteisiin, joiden pohjalta neuvotellaan myöhemmin kansainvälinen sopimus. Yhdysvaltojen osalta on merkittävää, että maa pystyy vähentämään päästöjään rahallakin.

Kööpenhaminassa onnistumisen ratkaisee poliittinen tahto. Jos kokous epäonnistuu, jatketaan kansainvälisiä neuvotteluja. Yleismaailmallinen ja poliittinen käänne suhtautumisessa ilmastoasioihin on kuitenkin jo tapahtunut.

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Keskustelua kannabiksesta

Lahtelais-hollolalaisen Pasiradion perjantailähetys tuli 30. lokakuuta poikkeuksellisesti paikasta x. Syy järjestelyyn oli keskustelu kannabiksesta, joka oli illan aihe. Ohjelmassa korostettiin alkoholin vaarallisuutta suhteessa kannabikseen ja vaadittiin kannabiksen laillistamista Hollannin malliin.

Suhtaudun kielteisesti kannabiksen laillistamiseen. En osaa myöskään varauksetta hyväksyä alkoholin ja kannabiksen vastakkainasettelua jälkimmäisen voitoksi. Raamatussa Saarnaajan kirjassa selkeästi todetaan: Syö leipäsi iloiten ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo kauan sitten Jumala on hyväksynyt nuo tekosi. (Saarn. 9:7) Luterilaisena kristittynä uskon Raamatun puhuvan totta tässäkin asiassa.

Alkoholilla on vuosituhantinen erityisasema suhteessa kannabikseen siis suoraan Raamatun sanallisen ilmoituksen nojalla. Kannabiksen ja alkoholin välinen merkittävä ero on siinä, että alkoholi tuotetaan ravintokasveista, jotka muutenkin ovat ihmisen ravintoa. Oluen, viinin ja viinan raaka-aineita ovat vilja, hedelmät, marjat jne. Luomakunnan todellisuudesta voidaan päättellä, ettei ihmisen tarvitse kovin tarkasti varoa valmiiksi puussa käyneitä hedelmiä, jotka jo sisältävät alkoholia. Eläimillekin ne lienee tarkoitettu ravinnoksi, ja onpa hedelmistä päihtynyt hirvikin päätynyt otsikoihin.

Raamatun Sanan ja luomakunnan todellisuuden perusteella alkoholilla on siis etuasema suhteessa muihin päihteisiin. Syytä on mainita myös Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko, jossa Hän muutti veden viiniksi - eikä muuttanut viiniä vedeksi. Lisäksi Jeesus asetti ehtoollisen, eikä mistään voida päätellä viinin olleen alkoholitonta.

Luomiskertomuksessa ihminen asetettiin viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Tällä perusteella on suhtauduttava myönteisesti - ja suorastaan siunaten - tutkimustyöhön, jossa ihmiselle kehitetään lääke- ja hyötykasveja. Tutkimusten tuottama lääke voi olla valtavan kallisarvoinen lahja monelle ihmiselle.

Pasiradiossa on käyty kannabiskeskustelua, jossa pääpainona on ollut päihteen viihdekäyttö. Viihdekäytön ongelmana on se, ettei kannabiksen käytön tarkoitusta voida täsmällisesti määrittää. On vaikeaa määritellä viihdekäytön hyöty ja tavoite. Nämä pitäisi määritellä, jotta tieteelliselle keskustelulle ja tutkimustyölle saadaan edes lähtökohtia.