tiistai 31. elokuuta 2010

Rovaniemeltä maailmalle

Lapin pääkaupunki Rovaniemi tarjoaa monille ensimmäisen kosketuksen arktiseen ympäristöön. Esimerkiksi interrailaajille kaupungista on muualle Lappiin runsaasti jatkoyhteyksiä. Näiden odottelu muodostaa merkittävän osuuden Rovaniemen matkailusta.

Paluumatkalla tunturista tai kalastusjoelta Lapin pääkaupungissa saa jälleen tuntumaa kaupunkikulttuuriin, ja lappilaisuuttakin on vielä tarjolla. Rovaniemi siis varustaa matkailijaa sekä tunturiin ja kalastusjoelle että loppuunmyytyyn junaan ja kaupunkikohteen ruuhkatunnelmaan. Kolmas matkailun haaste on pyrkimys saada matkailijat viettämään Rovaniemellä hotelliöitä ja ravintolailtoja ohjelmapalvelujen ja ostoskierrosten kera.

Lapissa asuville Rovaniemi toimii porttina sekä koti- että ulkomaille. Reittilennot ulkomaille ovat perinteisesti perustuneet Finnairin ja Helsinki-Vantaan välityskykyyn. Yhteyden kilpailukyky on suhteellisen tehokas alueellisen tasavertaisuuden kannalta. Viideltä täytyy herätä niin Lahdessa, Tampereella kuin Rovaniemelläkin, mikäli Frankfurtiin tahdotaan kymmeneksi. Lisäksi kotimaan lento sisältyy usein ulkomaan reittilennon hintaan. Lentolipun hintaan sisältyviä bussilippuja esimerkiksi Lahteen ei tietääkseni nykyisin ole tarjolla.

Air Baltic on muuttanut Rovaniemen reittilentojen tarjontaa tuntuvasti kuluneena kesänä. Lapin pääkaupungista pääsee nyt ilman koneenvaihtoa Baltian keskuskentille, jotka tarjoavat jatkoyhteyksiäkin runsaan verkoston. Air Baltic on samalla tullut palauttaneeksi matkustajaliikenteen yölennot Rovaniemelle, josta viimeisin talouslama nämä oli karsinut.

Rovaniemen portteja maailmalle ovat myös bussivuorot Pohjois-Norjaan ja Venäjälle sekä Ruotsin ja Suomen lähes koko yhteiselle rajalle. Arkiviikolla Rovaniemeltä kulkee varhainen vakiovuoro Tornioon, josta Haaparannan kautta ehtii toisella bussilla aamupäiväksi Luulajaan ja keskipäiväksi Skellefteåån. Lisäksi Torniojoen molemmin puolin kulkee bussiliikennettä esimerkiksi Ylitornion suunnalle, josta päivämatkalainen pääsee vaikkapa Rovaniemelle suoraan takaisin.

Elokuun viimeisenä perjantaina kesän ulkomaanmatkani kohti Luulajaa, Uumajaa ja Tukholmaa alkoi Rovaniemeltä illalla. Ensiksi oli vuorossa noin tunnin ja 20 minuutin matka yöjunalla Rovaniemeltä Kemiin. Päivävaunussa oli rauhallista ja runsaasti tilaa, mikä on Lapin junissa kauniilla tavalla tyypillistä kesän ja syksyn matkailukausien rajalla.

Ei kommentteja: