maanantai 22. maaliskuuta 2010

Villi kortti -kierros

Jääkiekon sm-liigan runkosarjan voitto meni melko yllättävästi Jyväskylän Synergia-areenan kotijoukoille. Rauman Lukon ylivoima näytti vielä alkuvuodesta täysin pitelemättömältä, ja olisin odottanut vain vähäistä ylivoiman kaventumista maaliskuun alkupuoliskolla. Runkosarjan voitosta taisteli loppuvaiheessa neljä joukkuetta, ja pudotuspeliviivalla nähtiin odottamaton Saipan joutuminen kesälomalle Ilveksen toimesta ja Jokereiden nousu pudotuspeleihin.

Hämeeseen ja Satakuntaan juontuvat juureni ehkä velvoittavat asettumaan Tapparan puolelle huomenna alkavalla Villi kortti -kierroksella, jonka ensimmäisessä ottelusarjassa Tappara pelaa Jokereita vastaan. Kyllä yhden tamperelaisjoukkueen pitää mahtua varsinaiseen playoff-taisteluun. Toisessa ottelusarjassa Bluesin ja Kärppien välillä kannatan espoolaisia. Salpausselän pohjoispuoli on ilman Kärppiäkin vahvasti edustettuna kotimaan jääkiekkokauden huipentuessa, kun Jypin mestaruustaistelun lisäksi saman kaupungin D-team ottelee vielä Mestiksen mitaleista ja pääsystä sm-liigaan. Kallaveden rantojen Kalpa kuuluu myös liigan mestarisuosikkeihin, ja pohjoiskarjalaiset Jokipojat pelaavat D-teamin tavoin Mestiksen voitosta ja liigapaikasta.

Tappara ja Jokerit edustavat kaupnkilaista kiekkokulttuuria, joiden kotiotteluissa korostuu sijainti hallinnollisessa keskuksessa. Jokerien kotihalli sijaitsee kahden pääradan välissä sekä Vr:n varikon, Pasilan viestintäkeskuksen ja rautatieaseman ympäröimänä. Samansuuntainen on tunnelmaltaan Tampereen Hakametsän jäähalli.

Espoon Blues taas pelaa kotiottelunsa lähellä laajoja asuinalueita, ja joukkue edustaa imagollaan nimenomaan asuinalueilta kumpuavaa kiekkokulttuuria. Tässä merkityksessä Bluesin imagoa muistuttaa Lappeenrannan Saipa, jonka kotihallia ympäröi Lauritsalan asutusalue. Oulun Kärppien imagoon tuntuu vaikealta yhdistää hallintokeskuksen kiekkoilun ja asuinalueen jääkiekon välistä vastakkainasettelua. Kärpät on selkeästi maantieteellisen Pohjois-Suomen joukkue.

Bluesin voittama mitali on aina kunnianosoitus koko Suomen lähiökiekkoilulle. Jypin mitali merkitsee akateemisen jääkiekon voittoa. Synergia-areenan sijainti yliopiston kulmilla heijastuu hallin seinien sisälle, ja katsomo muutenkin muistuttaa yliopiston luentosalia. Istumapaikkojen lukumäärältään halli ei todellakaan ole niin suuri, miltä tv-otteluissa näyttää. Lahden Pelicansin isännöimässä jäähallissa muodostuu samantyyppinen vaikutelma tieteellisestä jääkiekosta, ja yleisötilaa on myös suhteellisen vähän. Pelicansin käyttämät siniset ja oranssit värit luovat hetkittäin vaikutelman vihreästä sävystä, joka on jääkiekossa harvinainen väri.