tiistai 9. elokuuta 2011

Euroopassa pienkasvihuoneiden kulttuuri teollistuu

Le Monde 3.8.2011

Ajat muuttuvat. Kannabiksen maailma ei siltä välty. Geneettisesti muunneltujen lajien aika on tullut; synteettinen jalostus on saapunut. Jos Ranskan markkinoita hallitsee vielä perinteinen tuote, joka useimmiten on Marokon tuontitavaraa – noin 200 tonnia vuosittain – välittäjät jo toimivat muodin mukaisesti. ”Tuotteilla ei ole enää mitään tekemistä sen kanssa, mitä tavara oli kymmenen vuotta sitten”, vakuuttaa komissaari Francois Thierry, joka on päihteiden laittoman kaupan vastaisen keskusviraston (OCRTIS) johtaja. Hänen mukaansa ”kannabiksen maailma on täydessä muutoksessa”.

Ohi on 100% luonnollisen kaman vaihe ja alhainen THC-pitoisuus, joka viittaa kannabiksen merkittävimpään ainesosaan. ”Muutamassa vuodessa 3-4%:n luontaisesta THC:stä on siirrytty yli 10%:n ja jopa 30%:n pitoisuuksiin synteettisen kannabiksen myötä”, sanoo Thierry. Tähän uskoakseen, näillä tuotteilla ei ole mitään tekemistä 70-luvun tavaran kanssa. Tämä uusi kannabiksen muunnelma kilpailee yhä enemmän luonnontuotteen, erityisesti marokkolaisen, kanssa. Muunnelma on kalliimpi mutta suositumpi ylivoimaisen laatunsa vuoksi. Saaduilla vaikutuksilla ei ole mitään yhteistä.

Jopa siinä määrin, että Hollannin viranomaiset harkitsevat kannabiksen määrittelemistä jälleen kovaksi huumeeksi. Amsterdamin kaduilla, jossa kannabiksen ostaminen ja kulutus on sallittua sille varatuilla alueilla – kuuluisat coffee shopit – tuotteen kansallinen kauppa sisätiloissa päihittää tuonnin.

Yli 5000 pienkasvihuoneen viljelmällään on Alankomaat, yhdessä Iso-Britannian kanssa, merkittävin kasvin uuden muunnelman tuottaja. Näissä kahdessa maassa viljely pienkasvihuoneissa ja kellareissa kukoistaa. Ei mitään tekemistä pientä käsityöläisviljemien kanssa, vaan olemme siirtyneet teollistumisen kauteen. Välittäjät investoivat tähän ketjutoimintaan. Tuotanto kasvaa yhtä lailla Saksassa, Belgiassa ja Euroopan kaakkoisissa Välimeren maissa.

Entä Ranskassa? Helmikuussa poliisi paljasti 700 kasviyksilön laittoman viljelmän, joka oli kätketty vajaan La Courneuvessä ja perustettu välitystoimintaa varten. ”Kun tuotanto ylittää 200 kasviyksilöä, on heti selvää, ettei enää ole kyseessä pieni tuotanto omaan käyttöön: kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta”, huomauttaa Thierry.

Kuitenkin, OCRTIS:n asiantuntijoiden mukaan Ranska, Euroopan kannabiksen kulutuksen ykkönen, pysyttelee yhä taka-alalla. ”Täällä tuotanto on vähäistä. Se kehittyy, mutta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, on säilyttänyt käsityöläisluonteen. Tuotantoketjut jatkavat tavaran toimittamista valtiorajojen yli. Hollannin ja etelä-Espanjan toimintakulttuurien läheisyydellä on jotain tekemistä asian kanssa”, arvioi Thierry. Puheenollen, heinäkuun alussa Villabessa OCRITS:n miehet kuulustelivat espanjalaista, joka oli kätkenyt 520 kiloa kannabiksen pihkaa Marokosta saapuneeseen ajoneuvoon.

Silti, jos tämä perinteinen tilanne jatkuu, välittäjät sopeutuvat. Kuten kuka tahansa kauppias, heilläkin on kustannuksiin liittyvä pakkomielle. Suurisylinteriset autot, joita elokuvateattereissa ihailtiin muutama vuosi sitten, jättävät yhä enemmän tilaa kätkeytyvälle kuljetukselle.

Mutta esteet kierretään: huumeen pitkä kuljetusmatka sisältää suuria riskejä, nimittäin silloin, kun välittäjä pidätetään poliisin, santarmien tai tullimiesten toimesta. Varautuessaan näihin tappioihin välittäjät käyttävät mielikuvitustaan. Yksi heidän viimeisin löytönsä: höyrystimellä valmistetun synteettisen kannabiksen myynti internetissä. Kehitystä ei voi pysäyttää.

Ei kommentteja: