torstai 21. kesäkuuta 2012

Keuruun juhannuskonferenssi: Radio Gospel - Jouko Ruohomäki

studiovieraana Jouko Ruohomäki ja yleisön esittämät kysymykset aamun raamattutunnista 21.6.-12, Keuruun Juhannuskonferenssin Radio Gospel

Raamattutunti tarjosi tarpeellisen kertauksen helluntailaisuuden perusteista, koska paljon epäoleellistakin puhutaan. Miten Pyhästä Hengestä pitäisi kertoa seurakuntaelämän vasta-alkajille?

Kysymys liittyy jumaluuteen, ja pitäisi lähteä liikkeelle kolmiyhteisestä Jumalasta. Kerran e-mailina minulta kysyttiin, että kun ihminen parantuu, kuka Kolmiyhteyden persoonista on parantaja? Totesin, että lähestyt väärästä näkökulmasta. Pyhä ja kolmiyhteinen Jumala on oltava lähtökohtana. Jumaluuteen kuuluu myös Pyhä Henki, jolloin voidaan ajatella: Jumala lähestyy meitä Pyhän Hengen kautta. En irrottaisi Pyhää Henkeä kolminaisuudesta.

Miten voi ymmärtää Pyhästä Hengestä lisää?

Raamatusta kannattaa lukea erityisesti Johanneksen evankeliumin myöhempiä lukuja, Luukkaan evankeliumia ja Apostolien tekoja. Selitysteoksista on hyötyä.

Miten voi olla varma Pyhällä Hengellä täyttymisestä?

Kielilläpuhuminen kuuluu Pyhän Hengen kasteeseen, mutta lisäksi tunnusmerkkeinä ovat Pyhän Hengen hedelmät - Pyhän Hengen johtama, muuttunut ihmisen elämä. Jos Pyhällä Hengellä kastettu ihminen on oppinut rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistä, se on merkki Pyhästä Hengestä. En painota emotionaalisia tunnetta tai tunnekokemusta, vaan Jumalan sanan ja ohjeiden noudattamista. 1. Joh antaa raamatussa Pyhällä Hengellä täytetyn ihmisen elämästä mallin.

Mikä on tärkein asia helluntailaisessa identiteetissä?

Historiallinen Pyhän Hengen kasteen ja kielilläpuhumisen yhteys. Suomessa herätysliikkeiden historia oli jo 1800-luvulla merkittävästi armolahjojen leimaama, myös herännäisyydessä ja lestadiolaisuudessa. Kielilläpuhuminen, ja mitä raamattu siitä sanoo, oli keskeistä 1900-luvun alussa. Kokemus ja raamatun sana yhdistyivät. Emme saa menettää alkuperäistä Pyhän Hengen teologiaa, koska sille pohjalle helluntailiike rakentuu. Kokemus ja sana kohtaavat – muodostuu helluntailainen identiteetti. Olen huolissani varhaisen identiteetin katoamisesta. On tultu ns. liian viisaiksi. Kysymykset selitetään myöhempien herätysliikkeiden mukaisesti. Karismaattisen liikkeen tulkinnat sekoittavat klassista identiteettiä.

Ei kommentteja: