keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Keuruun juhannuskonferenssi - saarna avajaisjuhlassa, pastori Kauko Vehniäinen

Kauko Vehniäinen – saarna avajaisjuhlassa 20.6.12


Hienoa, että olet täällä. Olen iloinen saadessani pitää saarnan. Ei tarvitse puhua omiaan, vaan ajatuksia, jotka nousevat Jumalan sanasta. Olen osallistunut juhannuskonferensseihin lapsuudesta lähtien, ja yleisöä seuratessa tulee ajateltua: tuokin henkilö on vuosien varrella muuttunut. Kättä puristaessa kuitenkin totean: et ole muuttunut yhtään. Sitähän se Jumalakin harmittelee?

Tekstini otsikko: matkalla uuteen. Juhannuskonferenssin tunnus: ”100 lasissa” tarkoittaa myös matkaa uuteen, vaikka historiaakin kannattaa muistella ja tutkia.

Suomi on kaunis ja mahtava maa, ja hyvä asua, puolustamisen arvoinen. Tämä ei ole sotapuhe, mutta Suomea kannattaa myös hengellisessä mielessä puolustaa, niiden asioiden puolesta, joilla on arvoa. On lottovoitto syntyä Suomeen, mutta on ongelmia, jotka raastavat ja ihmetyttävät. Monilla on sielun tyhjyys ja rauhan puute, ja tutkimuksen mukaan Jumalaan uskovia raamatun mukaisella tavalla on arviolta vain noin 27%. Olemme tässä mielessä taantumassa. Tämä on haaste seurakunnan työntekijöille kautta maan.

Elämä on matka. On katsottava haasteisiin, joita edessämme on. Menneisyys ja sen historia muovaavat tulevaisuutta ja vaikuttavat. Helluntaiherätyksellä on menneisyytensä ja juurensa, joilla on vaikutukset.

Lapsuuden kodissani vietettiin paljon hengellisiä tilaisuuksia. Julistettiin evankeliumia, tehtiin parannusta, seurakunnat kasvoivat, ja vastustustakin oli. Kerrankin aitan rappusilla pimeässä tupakat paloivat. Nuoriso oli tullut talvella vastustusmielessä. Oli hevonenkin valjastettu väärinpäin syömään kirkkoreestä. Mutta evankeliumi meni eteenpäin seurakunnassa ja talosta taloon. Sinulla ja minulla ovat omat muistomme tilaisuuksista ja tilanteista, joiden kautta olemme tulleet tähän hetkeen.

Jumala haluaa, ettemme siirrä elämää menneisyyteen emmekä hämärään tulevaisuuteen. Hän haluaa nyt ilmaista itsensä rakastavana Jumalana. Kerran ihan maallisessa Tekniikan Maailma –lehdessä kerrottiin, kuinka pastori oli tutkinut suhtautumista nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Otsikko: ”Myöhempään siirtyvän elämän malli”. Odoteltiin viikonloppuvapaata, lomaa, eläkkeelle siirtymistä. Harva osasi elää nykyhetkeä.

Jumalan antamaa täyttä elämää kannattaa elää tässä ja nyt. Jumala haluaa myös luoda uutta. Ilm 21: 5,6: Uudeksi minä teen kaiken. Kirjoita nämä sanat muistiin, ne ovat luotettavat ja todet. Nyt ne ovat käyneet toteen: minä olen a ja o, alku ja loppu. Sille joka voittaa, annan juoda elämän veden lähteestä.

Millä on merkitystä tässä ja nyt? Entä tulevaisuudessa?

Lujat ja todet sanat. Jumalan sana on luotettava. Siihen voimme turvautua kaikissa elämämme tilanteissa. Usein ihmisten sanat ja mielipiteet vähitellen varisevat maahan ja menettävät merkityksensä. Jumalan sana ei koskaan katoa, vaikka taivas ja maa katoavat.

Lapsuuden kodissani oli kiva savolainen soutuvene. Eräs veljistäni kirjoitti keulaan tekstin: varma. Sitä käytettiin paljon, piti huoltaa, ja myöhemmin myös paikkailla. Eräänä päivänä veli korjasi kirjoituksen: ”epävarma”. Usein suunnitelmat raukeavat, aivoitukset päättyvät, niiden varaan ei voi rakentaa tulevaisuutta. Myös Ison kirjan alue ja opisto julistavat sanaa. Jumalan valtakunta pääsee eteenpäin.

”Minä olen a ja o, alku ja loppu.” Jeesus Kristus on ensimmäinen ja viimeinen. Jumala on suunnitellut niin, että Jeesuksen tulisi meidänkin elämässä olla ensimmäinen. Aikamme sisältää voimakkaan itsekeskeisyyden ja ihmiskeskeisyyden. Jeesustelijan maine tarkoittaa hänen nimensä mainintaa usein. On mahtavaa, jos Jeesus saa olla ensimmäinen. Hän antoi syntimme anteeksi, antaa tulevaisuuden ja toivon, hän seisoo multiemme päällä, hänen nimensä on voimallinen: synnit anteeksi. Tämä virittää juhlamielen.

Pyhä Henki laskeutui apostolien aikaan Jumalan sanaa julistettaessa. Edelleen sanan julistus tuo Pyhän Hengen yllemme ja julistaa Jeesuksesta voimallisesti. Jeesuksen tulee olla ensimmäinen ja viimeinen elämässämme: ei kukaan muu voi pelastaa kuin Hän. Ei mitään muuta nimeä, joka meidät voi pelastaa, ole annettu koko taivaankannen alle.

Lahjaksi saamme elävää vettä. Tämä kuvaa Jumalan siunauksia. Niitä hän haluaa tänäänkin antaa. Jano johtaa veden ääreen. Tarvitsemme Jumalan sanan janoa. Se pelastaa kansamme. Jokainen ihminen kaipaa Jumalaa. Elämä itsessään on lahjaa. Elävä vesi on armoa. Jumala haluaa sen tänäänkin antaa. Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Se ei perustu ihmisten tekoihin, ettei kukaan voisi ylpeillä.

Pelastus on Jumalan teko alusta loppuun. Hän odottaa vain, että annat elämäsi hänelle. Ilmaiseksi, lahjana kaikki on tarjolla. Helluntaiseurakunnan historiassa monet ovat vastaanottaneet tämän lahjan.

Ilmestyskirjassa ”Uudeksi minä luon kaiken” merkitsee, että edessä on jotain parempaa. Taivaassa kaikki on uutta. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle. Ei kuolemaa, ei sairauksia, ei tämän elämän varjoja. Sinne haluamme toivottaa tervetulleiksi kaikki suomalaiset. Saamme vastaanottaa Jeesuksen tarjoaman ikuisen elämän.

Rohkaisen meitä uudistumaan Pyhän Hengen vaikutuksesta tänään! Hän haluaa meille suoda tuoreen Pyhän Hengen kokemuksen armosta ja Hänen hyvyydestään. Voimme päästä vanhasta irti ja astua uuteen. Henkilökohtaisesti haluan uudistua uskossani päivä päivältä. Turvaudu sinäkin Herraan! Hän haluaa auttaa juuri sinua! Hän haluaa tarjota Pyhän Hengen siunauksen sinun elämääsi!

Ei kommentteja: