sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Lahti - vs. kirkkoherra Ilmo Leinonen - saarna messussa 29.7. - "Totuus ja harha"

Totuus ja harha: tärkeitä sanoja kirkolle. On sanottu, että teologisessa tiedekunnassa siivilöidään hyttysiä, ja kamelit kulkevat läpi yhteiskuntamme seinistä. Paholainen yrittää vääristää Jeesuksesta kertovaa evankeliumia. Hän on valheen ruhtinas ja käy tärkeimmän totuuden kimppuun: Jeesuksesta kertovan pelastavan totuuden kimppuun. Hänelle sopii se, ettei nykyään olisi mitään uskonnollista totuutta ja harhaa, ja olisi vain jokaisen oma näkemys. Jokainen olisi uskon asioissa omillaan. Jeesus sanoo: menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät laveasta portista kadotukseen. Miten ahdas onkaan elämän tie, ja harvat löytävät sen.

Harhoja on monenlaisia. Esimerkkejä julkisuudesta: uskonnossa ei ole yhtä oikeaa tietä, valon tie löydettävä sisimmästä. Tuomion tai pelastuksen tarvetta ei ole. Armon Jumala ei tuomitse. Jeesus ei ollut neitseestä syntynyt, oli vain ihminen, suuri eettinen opettaja. Puhe Jeesuksen sovitustyöstä ristillä on sivistymätöntä, ja kirkko on keksinyt sen. Uskonnollinen kieli on symbolista ja vertauskuvallista. Evankeliumi kuvaa uskovan sisäistä eettistä kokemusta. Jeesus ei noussut kuolleista ruumiillisesti. Ylösnousemus tarkoittaa rakkautta ja iloa, jota uskova kokee.

Nämä ja muut harhaopit ovat kristittyjen riesana. Ne ovat osoitetut valheiksi, mutta silti ne pääsevät häiritsemään totuudellista näkemystä Vapahtajasta. Raamatun mukaan vapaus ja elämä Jeesuksessa on olemassa, mutta tie on ahdas. Totuus kadotuksesta on olemassa. Kadotuksen voi välttää vain uskomalla Jeesukseen omana vapahtajana. Jeesuksessa luojamme tuli ihmiseksi tulemalla meidän tasollemme. Kaikki olemme joutuneet eroon Jumalasta, elämämme syvimmästä lähteestä. Syntymällä ihmiseksi neitsyt Mariasta Jeesus kuroi erottavan synnin kuilun, voitti kuoleman ylösnousemuksellaan pääsiäisenä. Kasteen ja uskon kautta saa jatkuvasti elää armahdettuna Jumalan yhteydessä.

Meidän kaikkien tehtävä on vastustaa harhoja. Meidän tulee rukoilla kirkolle johtajia, jotka erottavat totuuden valheesta ja pitävät eron esillä julkisuudessa. Uskontunnustus on tehokas virustorjunta. Sen avulla voimme erottaa karkeimmat harhat ja jättää ne omaan arvoonsa, vaikka sivistyneistö pitäisi niitä arvokkaina.

Merkit ja ihmeet eivät ole takeita siitä, onko julistaja Jeesuksen oma ja julistaako hän Jeesuksen tahdon mukaan. Jeesuksen kriteerit oikean julistuksen ja julistajan tunnistamiseksi: hedelmät: hedelmistä te siis tunnette; tekeekö asianomainen henkilö Jumalan tahdon mukaan: ei jokainen joka huutaa Herra, Herra, pitää tehdä Hänen tahtonsa. Nämä seikat ovat toisiinsa sidoksissa. Hedelmien tuottamista ei voida delegoida. Vain elämä Jumalan yhteydessä voi tuottaa hedelmää: silloin Jumala tuottaa hedelmää meissä.

Järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle, kaivoi syvään ja laski perustuksen. Talon rakentamisessa kunnon perusta on oleellinen. Kalliolle rakentaminen on Jeesuksen varaan rakentamista. Se ei ole lain alla elämistä, vaan armossa elämistä. Tiituksen mukaan: Jumalan armo kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden, elämään hillitysti: siis armo kasvattaa. Totuudessa eläminen on Jeesuksen yhteydessä elämistä, armon alla elämistä, sen myöntämistä, että erilaiset harhat hiipivät jatkuvasti elämäämme. Se on jatkuvaa Kristuksen luokse tulemista.

Fariseuksen ja publikaanin Raamatussa kerrottu rukous temppelissä välittää erilaisia suhtautumisen mahdollisuuksia: varmuus omasta vanhurskaudesta ja muiden väheksyminen: olkoon meillä publikaanin asenne. Joudumme taistelemaan harhoja vastaan, koko ajan harhat vaikuttavat ja antaudumme. Tällöin voimme mennä vain Jeesuksen ja armon yhteyteen. Saamme vastaanottaa ihanan anteeksiantamuksen.

Ei kommentteja: