sunnuntai 5. elokuuta 2012

Lahti - rovasti Lassi Stenman - saarna Elojuhlien messussa 5.8.2012 - "uskollisuus Jumalan lahjojen hoitajana"

rovasti Lassi Stenman

5.8. 2012 Lahden Elojuhlat, saarna pyhäpäivän messussa – ”uskollisuus Jumalan lahjojen hoitajana”


Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitajana: mies saa vertauksessa tehtävän, joka ei ole mahdoton. Pitää vain jakaa vilja-annokset ajallaan - ei siis mitään tavallisuudesta poikkeavaa tai mahdotonta. Kysytään vain uskollisuutta. Hänen ei myöskään tarvitse antaa omastaan. Hän antaa isäntänsä varastosta. Kaiken pitäisi olla hyvin. Ajan kuluessa vähitellen suhtautuminen muuttuu: ei se niin tarkkaa tänään ole. Lopulta tämä suhtautuminen saa vallan. Hän laiminlyö tehtäviään ja käsittelee ihmisiä huonosti. Juhlien ollessa ylimmillään isäntä saapuu ja tapaa hänet valmistumattomana. Se merkitsee hänen kohtaloaan.

Meillekin on annettu paljon lahjoja, monenlaisia, tavallisia asioita hoidettavaksi, kuten vanhemmuus, isovanhemmuus, työelämä, ystävyys, mutta, kun ventovieraiden palvelemisesta on kyse, nyrpistelemme nenää todeten: ei sentään ihan kaikkea. Jumala on jakanut lahjat, hän ei vaadi sellaista, mihin emme kykene. 2. Kor 8: 12: ”Jos antajalla on hyvää tahtoa, hänen lahjaansa pidetään arvossa sen mukaan, mitä hänellä on, eikä vaadita sellaista, mitä hänellä ei ole”.

Usein yritämme omia mahdottomia tehtäviä. Halveksien katsomme meille mahdollisia, meidän kokoisia ja näköisiä tehtäviä, joita varten meitä on varustettu. Ef 2:10:n mukaisesti meidät on pelastettu ja luotu tehty tekemään niitä tekoja, jotka Jumala on edeltä valmistanut. Tämä on meidän suuri tehtävä. Jes 6:5: minulla on saastaiset huulet, ja myös kansalla. Sitten enkeli koskee kekäleellä huulia: niin on sinun velkasi maksettu ja syntisi sovitettu. Nykyään moni tyytyy tähän. Mutta, tämän jälkeen seuraa kutsumuksen antaminen, tehtävän jako. Jes. 6:8: ”minä menen, lähetä minut”.

Tehtävä saattaa aluksi näyttää pieneltä ja arvottomalta, ei mitään merkillistä. Vähitellen voi kasvaa suuri puu. Itse lähetystyössä olen istuttanut aluksi pieniä puita, mm. klinikkatyö, josta on kasvanut vakituinen sairaala. Jumala siunasi pienen taimen, jonka istutimme. Samalla tavalla lähti liikkeelle raamattukoulutus autohalliin perustetusta seminaarisalista, ja toiminta on laajentunut merkittävästi.

Kun teemme jotain, ei pitäisi arvostella tehtäväämme. Uskollisesti pitää toimittaa oma osamme. Pitää tehdä juuri se, mitä siihen sillä hetkellä liittyy. Raamattukoulusta on jäänyt mieleeni: kun Jeesus katsoi Pietaria, hän ei katsonut meidän tavallamme, vikoineen ja puutteineen. Ei, vaan Jumala katsoi sitä, mitä hän aikoi tehdä Pietarista. Meidänkin elämässämme on suunnitelma. Sen päämäärä: valtaistuimen edessä voimme ylistää häntä, ja, että me saimme vaeltaa valmistetuissa teoissa, niissä, jotka Jumala on edestämme tehnyt.

Apostolien teoissa mainitaan naishenkilöstä: ”hän teki paljon hyvää ja jakoi almuja”. Alkutekstin mukaan hän teki jotain, jonka Jumala oli antanut hänen sydämensä. Jumala oli hänet valmistanut aseeksi käyttöönsä tiettyihin tehtäviin. Samalla tavalla Jumala voi antaa meille armoituksen. Kiinalainen ykkönen on kuin meidän miinus. Siitä saadaan kymppi niin, että ylhäältä pyyhkäistään toinen viiva. Kun maallinen ja horisontaalinen, joka tulee taivaasta alas, kohtaavat, muodostuu kymppi.

Jumala voi luoda kaiken uudeksi. Hän tekee ihmeitä ilman määrää. Tämä on salaisuus: pienet vaatimattomat tehtävät. Ketjussa jokainen lenkki on tarpeen. Ilman tiettyä lenkkiä se on rikki. Me kaikki olemme tärkeitä tässä kokonaisuudessa. Esirukous, uhraaminen, lähimmäisenä olo ovat tällaisia. Viimeksi mainittu kaipaa aikamme erityisellä tavalla.

Jumala on kutsunut meidät tekemään meidän tehtäviämme, jotka hän on valmistanut. Tämän päivän palvelijalta ei vaadittu mahdottomia. Hän vain jätti ne tekemättä.

Kristuksen seurakuntana me kannamme toistemme kuormia. Jumala on meidän kanssamme. Jakamalla sitä, minkä olemme saaneet, me voimme monella tavalla tuoda siunausta ja iloa.

Seurakunta messussa on Jumalan mission kohteena taivaasta - tullakseen lähetetyksi kukin tehtäväänsä: juuri niihin pienten tainten pariin palvelemaan. Meidät on tarkoitettu rakentamaan Jumalan valtakuntaa. Tätä varten Herra meitä valmistaa.

Ei kommentteja: