torstai 26. maaliskuuta 2015

Vaali-extra - työllistämisen ja opiskelun tuet

Minulle työllistyminen kokoaikatyöhön Asperger- ja Tourette-aikuisena muodostaa selkeästi erityisiä haasteita. Asperger ja Tourette ovat autismin kirjoon kuuluvia neurologisia poikkeamia, joihin usein liittyy poikkeuksellisia osaamisen alueita ja toisaalta erityisiä haasteita. Alentuneesti työkykyisten ja täyteen työkykyyn kuntoutettavien työllistyminen ja sen esteet ansaitsevat paikkansa vaaliteemoina pian käytävissä eduskuntavaaleissa. Kysymys on talouden kilpailukyvystä ja samalla työllisyyspolitiikasta, jossa alentuneesti työkykyisten erityinen osaaminen saadaan yhteiseksi hyödyksi.

Tanskaa pidetään mallimaana työmarkkinoineen, joissa Asperger- ja Tourette-aikuisten tyyppisille neurologisesti poikkeaville on erityinen tuettu työllistämisen malli. Nämä omat tuetut työmarkkinat joustavat myös mielenterveyden maanisten ja depressiivisten jaksojen suhteen. Maanisen toimeliaassa vaiheessa on mahdollista työskennellä enemmän ja depressiivisessä vaiheessa vähemmän. Minullakin neurologiseen poikkeavuuteeni liittyy mahdollisesti kaksisuuntaisia sävyjä. Tunnistan itse toimeliaiden ja masentuneiden jaksojen vaihtelua.

Opiskelun aloittaminen yliopistossa korosti omia sosiaalisen kanssakäymisen ja vuorovaikutuksen erityisiä haasteitani. Lukiovuosina ja aiemmin olin ollut aktiivinen osallistuja oppitunneilla. Yliopiston luentosalissa kysymyksiin vastaaminen tuntui alusta saakka jännittävältä, suorastaan vaikealta. Tenttitilanteissa on muodostunut erittäin pelottavia kontrollin menettämisen kokemuksia silloinkin, kun olen valmistautunut kunnolla ja suoriutunut tentistä hyvin. Tentin asiasisällöstä innostuminen ja siihen keskittyminen muodostaa voimakkaan flow-tilan. Äkkiä mieleen tulee jotain järjetöntä ja typerää, jonka salaman nopeasti pelkään huutavani ääneen. Kontrastin kautta persoonani lapsellisesta puolesta tulee vihollinen, kun tentin asiasisältö on kuin aikuistumisen huippu, jonka olen juuri saavuttamassa. Kaikki lapselliset ja järjettömät tunteet häivähdyksinä aiheuttavat voimakkaita pelkotiloja.

Saman tyyppistä ahdistuneisuutta olen luennoilla kokenut pahimmillaan kirjanpidon ja tilintarkastuksen luennoilla. Minulle talousasioita hoitavan juristin työ - ja toiminta musiikin parissa siinä sivussa - näyttäytyy oman aikuistumiseni huippuna ja tavoitteena. En muista millään muilla kuin kirjanpidon ja tilintarkastuksen luennoilla taistelleeni niin paljon sisäisiä haitallisia yllykkeitä vastaan.

Tanskan tuetun työllistämisen mallia on tietääkseni sovellettu juuri kirjanpitäjän ja tilintarkastajan tyyppisiin työtehtäviin. Tämän tyyppiseen työllistymisen mahdollisuuteen olen itsekin valmis tarttumaan ja osallistumaan. Toivon Suomen eduskuntavaaleissa käytävän työllisyyskeskustelun laajentuvan tuetun työllistämisen mahdollisuuksiin. Parhaimmillaan tuettu työllistäminen alkaa jo yliopiston luentosaleista. Opiskeluaikanakin on tärkeää antaa sosiaalisesti tilaa ja saada ymmärrystä maanisen vaiheen toimeliaisuudelle, kun toimeliaisuudesta ei ole kenellekään haittaa. Kysymys voi olla neurologisesti normaalin ihmisen aikuistumisesta, jossa nopeana tapahtumien ja toimintojen sarjana jätetään taakse lapsuuteen kuuluvia asioita. Elämässä suuntaudutaan uuteen.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Karismaattinen konferenssi


Karismaattisuus on sekä luterilaisen että vapaan kristillisyyden muutosvoima ja uudistusliike sekä opissa että kulttuurissa. Se on myös merkittävä ja vakava haaste. Tänä viikonloppuna tutustuin karismaattiseen Fatherheart-liikkeen toimintaan. Rovaniemellä pidettiin kolmipäiväinen Isän sydän –konferenssi Lapin kristillisellä keskuksella. Ulkomainen puhujavieras saapui Hollannista, ja kotimaiset puhujat ja muut tiimiläiset olivat eteläisestä Suomesta.

Opetus Jeesuksesta syntien sovittajana oli täysin sivuroolissa. Ryhmittymän kolminaisuusoppi laajemminkin jäi epäselväksi. Vapaan kristillisen suunnan tilaisuuksissa oli hämmentävää, kun opetus Pyhästä Hengestäkin jäi sivurooliin. Pitkissä ja valmistelemattomissa opetuksissa keskityttiin tunnepohjaisesti epäolennaisiin Raamatun asioihin. Tarjolla olivat Raamatun kootut epäolennaisuudet heikosti jäsenneltyinä.

Minulle jäi konferenssista se ajatus, että nämä puheet olisi voinut pitää moskeijassakin. Kyllähän islamin uskoonkin kuuluu käsitys Jumalan laupeudesta, ja Jeesusta kunnioitetaan.

Hollannista saapunut puhujavieras mainitsi alkukevennyksenä, ettei ole valmistellut puheitaan. Häntä pidettiin sankarina, kun hän mainitsi luottavansa erityiseen ilmoitukseen ja sisäiseen kokemukseen, joka määrittelee puheen sisällön.

Lopunaikojen harhaopit ja eksytykset eivät luultavasti saavu luoksemme sarvipäisin hahmoin ja pelottavan synkin värisävyin. Nyt konferenssin ällöttävyyksiin kuuluivat kolehtihaaveihin kiinnitetyt nallekarhut ja siunattaville annettavat voimaannuttavat halaamiset äiti Amman hindulaisen mytologian sävyin. Suoraan sanottuna on pelottavaa ottaa vastaan siunaus, jonka perustana ei ole Jeesuksen sovitustyö vaan tunnepohjaisesti määritellyt Jeesuksen muut roolit ja merkitykset.

Minulle kokouksista jäi päällimmäisenä mieleen ahdistus ja paha olo. Tavallisesti koen kristillisten tilaisuuksien siunanneen ja ravinneen, vaikka en olisi aluksi millään viitsinyt mennä mukaan. Nyt en kokenut saaneeni mitään. Olin harvinaisella tavalla onnellinen, etten pyytänyt ketään ystävääni mukaan, ainakaan uskonelämässään etsijän vaiheessa tai alkutaipaleella olevia. En suosittele tällaista konferenssia enkä Fatherheart –liikkeen toimintaa kenellekään. Tärkeää on tunnistaa valhe, harha ja eksytys, jolta ei luterilaisuus eikä vapaa kristillisyys ole turvassa.