perjantai 31. maaliskuuta 2017

The Rasmus - Paradise

Sävelmä soi rouheasti f-mollissa, pop-musiikin harvinaisessa sävellajissa. The Rasmus on julkaissut uuden singlen nimeltään Paradise. Esitys lähtee liikkeelle sähkökitaran yksiäänisesti säestämällä säkeistön lauluosuudella. Tunnelmaan sisältyy harrasta kaihoisuutta ja katu-uskottavaa puhuttelevuutta. Laulamisessa on svengaavaa vääntöä, ja lisäksi soinnut pyrkivät kiehtovan jännitteisesti des-duurista perussävellajiin eli f-molliin.

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin rock-yhtyeisiin kuuluvan The Rasmuksen edellisestä albumista on kulunut viisi vuotta, ja kokonainen uusi albumi julkaistaan tänä vuonna syyskuussa. Paradise-laulun taustalla on Amerikkaan muuttamiseen liittyviä tuntemuksia. Toisen paratiisi voi olla toiselle paratiisin vastakohta. Amerikassa muodostuu uusi perspektiivi Suomeen. Laulussa pohditaan paratiisin sijaintia.

Uuden singlen musiikkiin ja tulkintaan kuuluu Rasmuksen omia maneereja. Yksiääninen sähkökitaran komppaus muistuttaa Prodigyn teknosävyjä. Säkeistön ja kertosäkeen väliosassa akustinen ja nylonkielinen Landola toimii samettisesti näppäiltyjen sointujen instrumenttina. Sointujen jännitteisyys vähenee ja muuntautuu kansanlaulumaiseen countryn sävyyn. Urbaani säkeistön tunnelma vaihtuu puuvillapellon maalaismaisemaan.

Kertosäkeen stadionrock-sävy siirtää musiikillisen tarinan popcornilta tuoksuvaan baseball-ottelun katsomoon. Coldplayn vaikutteita kuuluu taustalaulamiseen. Kertosäe svengaa ollen samalla mahtipontinen ja ilmava. Soinnut jälleen pyrkivät jännitteisesti des-duurista f-molliin.

Laulun musiikillisessa ilmaisussa olennaisia ovat tunnelman ja äänimaiseman lisäksi jännitteiset soinnut ja niiden suhde melko yksinkertaiseen ja pelkistettyyn melodiaan. Sävelmä kasvaa vaikuttavasti edetessään. Toisen säkeistön herkullinen jousiorkesterisoundin taustamatto kuulostaa tuoreelta ja erilaiselta verrattuna ensimmäiseen säkeistöön, jossa rummutkin osallistuvat viiveellä säestykseen. Rasmuksen uusi single Paradise on musiikiltaan yksinkertaista mutta totta, samaan aikaan nuorekasta ja aikuismaista rockia. Voimakkuuden vaihtelu eli dynamiikka sävelmässä kiehtoo. Toteutus tavoittaa niin perusrockin, countryn kuin edm-tyylin harrastajat. Uuden singlen kokonaisvaikutelma on hallittu, huolella kypsytetty ja kiireetön esitys. Sävelmä ottaa hallitusti ja heti paikkansa matkailumusiikin klassikoiden sarjassa.

Ei kommentteja: