keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Kuntavaalien voittaneet ja hävinneet puolueet

Kokoomus on Suomen ja Helsingin suurin kuntapuolue. Gallupit ennakoivat Vihreiden voittoa Helsingissä, mutta Jan Vapaavuoren suosio pormestarikisassa yli puoluerajojen saattoi ratkaista kisan maltillisen porvariston eduksi. Vapaavuori on selkeästi ja kunniakkaasti vastustanut suurmoskeijahanketta. Toivottavasti hänelle kertynyt äänivyöry viestittää kansan enemmistön mielipiteen suurmoskeijan rakentamisesta. Vastustan jyrkästi Helsinkiin rakennettavaa suurmoskeijaa. 

Sosiaalidemokraateille toinen sija valtakunnallisessa tarkastelussa merkitsee kehnoa tulosta Antti Rinteen kannalta. Puolueen johtaja ei vakuuta kyvystään viedä demarit maakunta- ja eduskuntavaalien voittoon. Pyrkimykset Sdp:n johtajan vaihtamiseksi toivottavasti viriävät. 

Keskustalle jäi kolmas sija, mutta puolueella on paikkamääräisesti Suomessa eniten kunnanvaltuutettuja. Kuntavaali oli sotevaali. Mielipiteet soteuudistuksen riskeistä ja hallitusvastuu verottivat suosiota. Mikko Kärnä näkee puolueensa kehnon vaalituloksen syynä keskustalaisten heikot sometaidot muiden puolueiden hyödyntäessä somea taitavammin. Kärnän mukaan tupaillat pidetään nykyään somessa. Erityisesti nuoret ja kaupunkilaiset tavoitetaan somen kautta. 

Vihreät olivat kuntavaalin suurin voittaja. Hallituspuolueiden vastuu näkyi opposition suosiona, joka kanavoitui tehokkaimmin Vihreiden laariin. Jyväskylä on nyt maamme vihrein kaupunki. Puolueesta tuli kaupungin suosituin suoraan aiemmalta viidenneltä sijalta. Maaperä on otollinen Vihreille, sillä Jyväskylässä asuu paljon opiskelijoita, nuoria ja hyvin koulutettuja kaupunkilaisia. Vihreälle jytkylle oli Jyväskylässä tilaa, koska lukiot ja koulut eivät ole saaneet viime valtuustokaudella ihmisten haluamaa arvoa. 

Vasemmistoliiton lievä vaalivoitto kertoo kunnanvaltuustojen vihervasemmistolaistumisesta ja uuden puoluejohtajan Li Anderssonin kyvystä johdattaa kannattajansa vaaleissa voittoihin.  

Perussuomalaiset olivat kuntavaalien suurin häviäjä. Yhden miehen puolueen tarina on lopussa. Seuraajaehdokkaat jakavat omien mielipiteitä eivätkä vetoa liikkuviin äänestäjiin. Minun suosikkini perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi on Sampo Terho. Hänen esiintymisensä on sujuvaa. Arvomaailman osalta minulle on tärkeää, että hänkin pitää kristillisen kirkon tärkeimpänä tehtävänä sielujen pelastamista. Diakoniaa ja sosiaalityötä voivat tehdä muutkin, vaikka näiden työalojen tausta on kristillinen apostolinen ja alkukirkollinen diakonia ja lähimmäisten auttaminen ja palveleminen.

Kristillisdemokraatit ylsivät neljän prosentin paremmalle puolelle. Pidän tätä arvokkaana viestinä kristillisten arvojen ja Raamatun mukaisen avioliittonäkemyksen puolesta. Minua erityisesti ilahduttivat Muoniossa saavutetut kaksi Kd:n valtuustopaikkaa. Edellisessä valtuustossa heitä oli nolla. Tarvitsemme Muonion kaltaisia kuntia, joissa Raamattua kunnioittava seurakunta sekä kunta päättäjineen ja asukkaineen vastustavat demokraattisin keinoin ns. Tasa-arvoisen avioliittolain vaikutuksia. 

Ei kommentteja: